El Camino Francés - eller "Den franske rute"
Caminoen, El Camino Francés, den franske rute, er en 774 km lang vandretur fra St. Jean Pied de Port til Santiago de Compostela.
Gennem landskaber med vinmarker. Navarra, Rioja og El Bierzo. Over mesetaen, den flade og berygtede højslette mellem Burgos og Leon. Op og ned ad små og store bjerge med charmerende og hyggelige bjerglandsbyer. Gennem det grønne Galicien med skove af eucalyptos og så til slut målet Santiago de Compostelai det nordvestlige hjørne af Spanien.
Ruten er normeret til 34 dages vandring gennem større byer som Pamplona, Burgos og Léon, flere charmerende mindre byer og et utal af enslignende små forsømte landsbyer.
Den franske rute er den mest kendte og benyttede rute med årligt omkring 150.000 pilgrimme. Refugierne ligger tæt på hinanden – helt ned til 7-8 km’s afstand, og mange af dem kan have op til 100 pilgrimme.
Regionerne Af større byer i Navarra regionen kan nævnes Roncesvalles (hvor mange pilgrimme også vælger at starte turen), Pamplona (det er i denne by, der hvert år er mulighed for at løbe rundt i gaderne med de vilde tyre), Puenta de La Reina (hvor de mange veje fra Europa mod Santiago mødes, og bliver til én), Navarra er meget grønt og frodigt, og en del af ruten går langs floden Arga, og gennem større skovområder. Vi møder også middelalderbroer der er bygget af romerne i 1100-tallet. Et stykke efter landsbyen Uterga kan du vælge at lave en afstikker fra ruten, da der er mulighed for at se en ottekantet kirke bygget af Tempelridderne i det 12. århundrede. Kirken Eunate har været brugt til pilgrimmene, og pilgrimme der døde på deres pilgrimstur, blev oprindeligt begravet her. Det er en flot lille kirke, der bestemt er et besøg værd.
Turen fortsætter gennem Rioja området, der af de fleste er kendt for deres gode vin. Landskaberne er derfor også præget af vinmarker. Af større byer kan nævnes Logroño, der er en dejlig by, Santo Domingo de la Calzada, her ligger katedralen der nok mest er kendt for, at der går to levende høns rundt i et bur i kirken, katedralen er bestemt et besøg værd. I Rioja området møder vi floden Ebro og endnu en middelalderbro bygget af Romerne i 1100-tallet. En afstikker til San Millán de la Cogolla kan overvejes, da der ligger to små klostre Suso og Yuso. Det menes at nogle af de første ord på Catalansk er nedskrevet af munkene i disse klostre.
I regionen Castilla y Léon kan nævnes Burgos, som er en ret stor by, og du skal gå langt inden du kommer til den gamle bydel, men den er også utrolig charmerende.
Når du når Sahagun har du gået halvdelen af Camino pilgrimsturen. León er en utrolig dejlig storby, der bestemt også er et besøg værd. Ud over den flotte katedral kan også nævnes bygningen der mest af alt ligner et eventyrslot, arkitekten bag denne fantasifulde bygning er Gaudi. Den samme arkitekt har også bygget et disneylignende slot i Astorga, som nu fungerer som pilgrimsmuseum.
I Ponferrada ligger bl.a. en stor flot tempelridderborg. I Villafranca kan som noget af det første i byen nævnes kirken, hvor pilgrimme der ikke havde helbred til at gå helt til Santiago, kunne gå igennem denne kirkeport og dermed få syndsforladelse.
I Castilla y Léon kaldes en del af regionen for massedaen, som er nogle lange ensformige strækninger med få muligheder for at finde skygge. Ud over de mange kornmarker er dette område knapt så frodigt som det vi ellers har været igennem.
I Galicien kan nævnes den lille by O cebreiro, der ligger oppe i bjergene, med en utrolig dejlig atmosfære og de særprægede gamle stenhuse, som nu fungerer som restauranter m.v. Galicien er et frodigt område med lidt fugtigere klima, og mange skove med høje eukalyptustræer.
Målet Turen ender ved katedralen i Santiago de Compostela i Spanien, hvor Apostelen Jakob ligger begravet. Compostela betyder stjernemarken. Når du har gennemført turen, afholdes der en ceremoni for pilgrimmene i katedralen, og bagefter er der mulighed for at se Skt. Jacobs kiste, der står inde i katedralen. På pilgrimskontoret, der ligger nær katedralen, kan du få udleveret et bevis på, at du har gået pilgrimsturen, med dit navn skrevet på latin.
Verdens ende Mange vælger dog at fortsætte turen videre til Finesterre der ligger ud til kysten ved Atlanterhavet. Finesterre betyder "Verdens ende". Der er ca. 90 km. fra Santiago de Compostela til Finesterre.
Byen Finesterre minder mest af alt om en lille fiskerlandsby, med restauranter og flere overnatningsmuligheder. Det er dog tradition at gå de sidste 2,5 km ud til "Verdens ende", hvor der så er mulighed for at brænde de gamle klude. Der er en flot udsigt, og det er en befrielse at se det uendelige hav, efter at have gået 800 km gennem land og by. Mange vælger at blive og nyde solnedgangen ved "Verdens ende", og fejre at målet er nået.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar